Kérdése van? Hívjon minket! +36 70 948 4055

Enteriőr

Papír fotótapéta használati útmutató

2021.04.20 18:43
Papír fotótapéta használati útmutató

A papír alapanyagú fotótapétákat tartó hengerbe feltekerve, általában ragasztóval együtt szállítjuk. (A termék adatlapon szerepel melyik mintához biztosít a gyártó ragasztót is)

1, A felület előkészítése

Első lépésként távolítsa el a laza vakolat, festék vagy tapéta maradványokat a falról.
A hibákat glettelje ki, majd száradás után csiszolja simára. Ezt követően portalanítsa a felületet egy puha kefével. (a megfelelő minőségű végeredmény érdekében, érdemes folyamatosan tisztán tartani a munkakörnyezetet)

A következő lépés az alapozás. Ezt végezhetjük mélyalapozóval, vagy felhígított tapétaragasztóval. A falnak a felragasztás előtt száraznak, por és zsírmentesnek kell lennie. 

2, A tapéta kicsomagolása

Nyissa ki a tartó henger tetején található kupakot. Ha az adott mintához a gyártó biztosít ragasztót, azt itt fogja megtalálni egy kis tasakban, alatta pedig az összetekert tapétát.

Első lépésként még száraz állapotban rakja ki a képet. Ha a minta nem stimmel, vagy bármi eltérést tapasztal, kérem jelezze az elérhetőségeinken.

Reklamációt kizárólag felragasztás előtti tapéta esetén tudunk fogadni!

3, Használati útmutató ragasztóhoz

A ragasztót a tasakon található keverési arány szerint kell kikeverni.
Egy vödörbe kimért vízbe folyamatos keverés mellett beleszórjuk a ragasztóport. Legalább fél percig keverjük, ezzel segítve az eloszlását, majd 3 percig állni hagyjuk.
Ezek után újra átkeverjük, majd 15-20 percig állni hagyjuk, végül átkeverés után a ragasztó felhasználásra kész.

4, Felhelyezés

A fotótapéta felragasztási helyét, vízmérték és vonalzó segítségével rajzoljuk elő a falra.

A papíríveket egyenletesen kenje be ragasztóval, külön ügyelve a szélekre. Egyszerre csak egy darabot. Maximum 3 percig ázhat a papírív, ne hajtsa össze, ne rakja a ragasztóval bekent részeket egymásra!

Illessze a papírívet a falra rajzolt segédvonalhoz, majd simítsa fentről lefelé a falra. A levegőbuborékokat középről a szélek felé távolítsa el.

A poszter részletek felhelyezését 2-3 mm átfedéssel végezze el, elkerülve az esetleges szétnyílást.
A papír poszter a felrakás után enyhén felhólyagosodik, felpúposodik. Ez természetes folyamat. Száradáskor a hólyagok visszahúzódnak.

A papír a ragasztóval történő bekenése után telítődik, megnyúlik. A növekedés 1-2 % közti. Így a falra felhelyezett 1 méteres rész akár 2 cm-rel is nagyobb lehet, mint a száraz, ragasztóval be nem kent részlet.

Az egyenletes száradás érdekében 18-20 C szobahőmérséklet az ideális, és kerüljük a huzatot. A felesleges részeket tapétavágókéssel vágja le.

Lehetőleg a poszter felületére ne kerüljön ragasztó, mert feloldhatja a festéket! Ha mégis rákerül akkor azonnal tisztítsa le egy puha törlőkendővel.

Papír tapéta használati útmutató